کاوش موضوع زعفران
صفحه اصلی
زعفران
زعفران یا زَرپَران () (نام علمی: Crocus sativus)، گیاهی از تیرهٔ زنبقیان و سردهٔ زعفران است و گرانترین ادویه ایرانی محسوب می شود که در آشپزی کاربرد دارد.
پیاز زعفران، یک پوشال قهوهای رنگ دارد که از آن نگهداری میکند. پس از این که پیاز این گیاه کاشته میشود، فرایند رشد آغاز شده و یک ساقه (تیج) درست میشود و سر آن غنچه میزند. کلاله و خامهٔ زرشکی رنگ گل زعفران برداشت می شود و پس از باز کردن گل، آن را خشک میکنند؛ این قسمت به عنوان چاشنی و رنگ دهندهٔ غذاها استفاده می شود. روش برداشت این گیاه بسیار دشوار است و از گذشته تاکنون به صورت دستی جمعآوری میشود. زعفران طبع گرمی دارد و مصرف زیاد یا تماس مدارم با آن موجب جنون میشود. و نرخی نزدیک به ۱۵۰۰۰ دلار آمریکا به ازای هر کیلوگرم دارد.
بیشتر منابع، زادگاه زعفران را، شهرستان قائنات ایران میدانند. بیشترین زعفران جهان در استان خراسان رضوی و شهرستان تربت حیدریه و پس از آن شهرستان قاینات و شهرستان سرایان خراسان جنوبی تولید میگردد. هماکنون ایران بیش از ۹۹٪ زعفران جهان را برداشت میکند. ایران بزرگترین صادر کننده زعفران و چین بزرگترین واردکننده زعفران جهان میباشد. ارزش جهانی صادرات این محصول ۲۷۵٫۸۴ میلیون دلار است یا گاهی به میلیارد دلار هم میرسد.
بو چاشنی ویژه و طعم و خوشمزگی یگانه زعفران بخاطر وجود مادهای به نام سافرانال است، و رنگ زرد زرینی که به غذا میدهد به دلیل کروسین یا کروچین است. طیفسنجی جرمی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، از روشهای حرفهای شناسایی زعفرانهای تقلبی هستند. زعفران یکی از معروفترین ادویه جهان است.... بیشتر در ویکی پدیا